SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/05 | 3900 Szerencs, Ondi út 8.

Intézmény logo

Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Tisztelt látogató, Kedves érdeklődő!

Szerencs, iskolánk székhelye Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység és az Alföld találkozásánál fekszik, közel kilencezer fős lakosságszámával a Taktaköz, a Harangod-vidék és a Hegyalja déli részének közigazgatási, ipari, kereskedelmi és kulturális központja.

Iskolánk jelenlegi fenntartója a Szerencsi Szakképzési Centrum.

Az oktatás két épületben, Szerencs Ondi út 8. és Rákóczi út 93. sz. alatt történik, illetve a Keleti Ipartelepen levő tanműhelyünkben gyakorlati oktatás folyik.

Intézményünk Szerencs és vonzáskörzetének egyetlen szakképzési szolgáltatást nyújtó iskolája, amely jelenleg gépészet és épületgépészet, elektronika és elektrotechnika, kreatív ágazat, szépészet, fa- és bútoripar, élelmiszeripar, informatika és távközlés, szociális, specializált gép- és járműgyártás területein kínál szakmai képzéseket.

A technikumi osztályokban a fodrász, kozmetikus technikus, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, gépjármű mechatronikai technikus szakmák közül választhattak a hozzánk jelentkező tanulók. Az első két évfolyamban ágazati alapozó képzésben vesznek részt a diákok és a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek, ennek sikerességét követően léphetnek a 11. évfolyamba. A diákok a negyedik év végén előrehozott érettségi vizsgát tesznek matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem tárgyakból, majd az ötödik év végén szakmai tárgyból és idegen nyelvből adnak számot tudásukról. A technikum 13-14. évfolyamán 3 osztályban: fodrász, kozmetikus és informatikai rendszerüzemeltető szakmában indult képzés, felmenő rendszerben pedig célunk a gépjármű mechatronikai technikus képzést is megszervezni.

A szakképző iskolában következő képzések közül választhatnak tanulóink: édességkészítő, divatszabó, hegesztő, asztalos, villanyszerelő és központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, következő tanévben pedig szeretnénk a kőműves szakmai oktatást is beindítani.

 A szakképző iskolai rendszerben a 9. évfolyam végén tesznek ágazati alapvizsgát a diákok, a sikeres vizsgát követően léphetnek 10. évfolyamba, ahol már bekapcsolódik a képzésbe a duális partner is. Az elméleti oktatás az iskolai falai között történik, a gyakorlat a külső képzőhelyeknél. A duális képző az eddigiektől eltérően szakképzési munkaszerződést köt a hozzá érkező diákokkal, ez egy újfajta szerződés, amelynek értelmében, bizonyos kitételekkel, munkavállalóként vesznek részt a duális képzőhelyen. Sikerként értékeljük, hogy szakképzős tanulóink mindegyike rendelkezik szakképzési munkaszerződéssel, ahol kétéves együttműködést követően a szakmai vizsga után korszerű szakmai tudással felvértezve lépnek ki tanulóink a munka világába. A cél az, hogy diákjaink, a korábbi külső képzőhelynél vállaljanak munkát, melyre nagy eséllyel számíthatunk az eddigi tapasztalatok alapján.

Szakképzési szolgáltatások közül iskolánk fő tevékenységi területei közé a szakképzés mellett a technikumi oktatáson túl a felnőttek oktatása és képzése is hozzátartozik. A szakképzés 4.0 stratégia célkitűzéseihez igazodva hosszú távú céljaink között szerepel a rugalmas tanulási utak lehetőségének megteremtése, amellyel tanulóink kompetencia szintjének növelését és a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését kívánjuk elérni.

A felnőttoktatás területén is folyamatosan gyarapítjuk kínálatunkat: van egy két évfolyamos érettségire felkészítő képzésünk és 5 szakmát oktatunk: divatszabó, szociális ápoló és gondozó, villanyszerelő, hegesztő és kőműves.

Intézményünkben fontosnak tartjuk a szakmai oktatóink munkájának támogatását, segítését, ehhez hozzájárul a GINOP 6.2.3.-17-2017-00034 azonosítószámú pályázati forrásból létrehozott Digitális Közösségi Alkotóműhely is, ahol a mai kornak megfelelő technikai eszközök megismerésével, használatával sajátíthatják el diákjaink a szakma rejtelmeit. Az Alkotóműhelyben délutáni foglalkozásokat és nyári táborokat is szervezünk pályaorientációs céllal, a helyi és Szerencs agglomerációjában található általános iskolás gyerekek számára, ezzel is népszerűsítve iskolánkat és a nálunk elsajátítható szakmákat.

Az oktatást nagyban segítik a korszerű, új oktatástechnikai eszközök. Napjainkban elengedhetetlen követelmény a pedagógusok számára az új információs technikák és eszközök, illetve szoftverek használatának elsajátítása. A legújabb technológia - a projektor nélküli - aktív felületű interaktív érintőképernyő, amely valóban nagyon jó lehetőséget biztosít mind az oktatók és diákok számára, hogy interaktív módon tudjanak részt venni az oktatási folyamatokban Az elmúlt két tanévben érkezett iskolánkba 4 darab SKC-AVA interaktív képernyő, Word Wall Edukációs, felhő alapú szoftvercsomaggal, 60 darab tanulói tablettel.

A szakmai ismeretek széleskörű, nemzetközi szintű elsajátítása érdekében 2019-ben pályáztunk először az ERASMUS+ külföldi szakmai mobilitás programban való részvételre. Sikeres pályázatunk keretében 12 fő fodrász tanuló utazott ki Olaszországba, Faenza városába, három hetes gyakorlatra. A pályázati program keretében kiutazók különböző fodrászüzletekben gyakorolták az angol nyelvet, illetve ezzel párhuzamosan a helyi sajátosságoknak megfelelő szakmai fortélyokat is elsajátították. A szakmai úton kulturális és szabadidős tevékenységeken is részt vettek diákjaink, a három hét elteltével, rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodva tértek haza. A 2020-as évben ismét pályáztunk, ezáltal más diákoknak is lehetőséget biztosítva a külföldi szakmai gyakorlatra. A 2020/21 – es és a 2022-/23-as tanévben két – két csoportot indítottunk útnak az Erasmus program keretein belül: fodrász tanulóink Görögországban, informatika szakos tanulóink Bécsben töltöttek el háromhetes gyakorlatot. Ebben a tanévben először, oktatóink is részt vesznek külföldi mobilitás programban, ami lehetőséget biztosít szakmai kultúrájuk bővítésére.

Folyamatosan támogatjuk kollégáink szakmai megújulását, továbbképzéseken gyarapíthatják tudásukat, annak érdekében, hogy korszerű tudást adhassanak át diákjainknak, akik ezzel a tudással felvértezve lépnek ki a munka világába.

Intézményünk küldetésünk központjában a tanuló áll. A tanuló személyisége, nevelése – oktatása, fejlesztése és szakmai képzése. A tanuló a legfontosabb, és elsődleges iskolai partnerünk, minden képzési szolgáltatásunkat a tanuló, mint elsődleges partner igényeinek kielégítésére működtetünk és fejlesztünk.

Iskolánk kötelezettséget vállal a tanulók korszerű szakmai képzésének biztosítása mellett a szakmaszeretet, motiváció és általános műveltség kialakítására. Célunk, hogy diákjaink versenyképes szaktudással rendelkezzenek szakmájukban, majd sikerrel helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, és sikeresek legyenek mind a társadalmi, mind a munkaerőpiaci szegmensben.

„Nem a gyereknek kell jónak lennie az iskola kedvéért - de sokan hiszik ezt! - hanem: az iskolának kell mindent megtennie a gyerekért.”

Vekerdy Tamás

Csider Andor igazgató

BemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum


Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

3900 Szerencs, Ondi út 8.

Telefon: +36/47-361-458

E-mail: muszaki@szerencsiszc.hu

OM azonosító: 203055/05


2024Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola