SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/05 | 3900 Szerencs, Ondi út 8.

Intézmény logo

Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Határtalanul

Részvétel a „Határtalanul” pályázati programban

Iskolánk 2013 óta vesz részt a „Határtalanul” pályázati programban. Ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy középiskolás tanulóink akár ötnapos határon túli kiránduláson vegyenek részt és magyarlakta területeket ismerjenek meg. A határon túli magyar iskolákkal, tanulókkal, pedagógusokkal és intézményvezetőkkel való kapcsolatot nagyon fontosnak tartjuk diákjaink hazaszeretetének fejlesztése, valamint a határon túl élő magyarok életkörülményeinek, magyar nyelven történő tanulási lehetőségeiknek megismerése szempontjából.

Arra törekszünk, hogy a „Határtalanul” program lehetőségeivel élve tanulóink és pedagógusaink az utazás során találkozzanak határon túli társaikkal, ismerjék meg az ottani lehetőségeket és körülményeket. A program utazási részének elindulása előtt előkészítő órát tartunk, melyen részt vesznek az utazó tanulóink szülei is. Az óra témái: Magyarország határai és történelme, a pályázattal érintett útvonal, programok ismertetése, viselkedési szabályok. A hazaérkezést követően értékelő órán beszéljük meg a tapasztalatokat. Az utazásokról minden alkalommal fényképeket, filmeket tartalmazó írásos és digitális beszámolót készítünk, amelyet honlapunkon és a helyi médiába jelentetünk meg. A pályázati kiírás értelmében honlapunkra felkerül a „Határtalanul” logó is.

Iskolánk, a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolája immár hatodik éve működik együtt az erdélyi Szentegyházán található Gábor Áron Líceummal. A diákok csodálatos helyeken jártak már: ellátogattak „kincses Kolozsvárra”, a Szent-Anna tóhoz és környékére, valamint a Parajdi Sóbányába is. A számos program között szerepelt a Gyilkos-tó és a Békás –szoros meglátogatása, a Csíksomlyói Kegytemplom megtekintése.

A pályázati együttműködésnek a lényege, hogy a különböző programokon mindkét iskolai diákjai együttesen vettek részt, közös projekten dolgoztak az utazások alatt. A munkából minden szakma tanulói, a női szabók, az asztalosok és az informatikát tanulók, pincérek stb. kivették a részüket, nekik a tanulmányaikba is beleszámított a közös munka. Készítettek már digitális fotókönyvet az erdélyi és a magyar népviseletről, népi használati tárgyakról. Készült négynyelvű szakmai szótár angol, német, magyar és román nyelven, vagy Bocskai István életéről rendeztünk vetélkedőt a történelmi tanulmányok alatt tanultakból.


Partnereink

SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum


Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

3900 Szerencs, Ondi út 8.

Telefon: +36/47-361-458

E-mail: muszaki@szerencsiszc.hu

OM azonosító: 203055/05


2024Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola